Dagbok

dagboka mi

Mandag 17 desember 2012

Vi har som vanlig hatt vekslende vær, kaldt, mildt, sprengkulde, litt snø som blåste bort når vinden og mildværet kom.

Det må visst alltid være noe med 20 dette oppdalsværet..😮

Julehøytiden nærmer seg. Vi steller og ordner inne og ute. Baker, rydder, finner frem pynt og tradisjonstingene. Ridning har det vært lite av. Bare korte skritteturer igrunn. Ser frem mot bedre tider, om de vil dukke opp noen gang da. Håpet svinner hen med dagslyset kjenner jeg. Godt sola snur snart. 

Er glad for undervisningen jeg har hatt, og gleder meg over mine ryttere sine framskritt. Store som små. 😀
Hva som gir største gleden er ikke mulig å si, de som har strevet med selvtillit og som nå kan klare ting helt på egenhånd klar for nye utfordringer, eller de som har stor suksess på konkurransesiden? For meg teller dere likt🙂 


Onsdag 28 november

Hestene er i form. Bakken er hard og snøen er borte rundt oss. Det er vanskelig å gjøre noe annet enn å skritte om dagen.

Vi folka har vært syke i lang tid, vi hoster og hoster og blir ikke friske. Det tar på. 😥 Håper det snur snart, så vi orker mer ridning. Takk og lov for arbeide for hånden og isfri gårdsplass, så får jeg gjort litt i det minste.

Må forsøke å se lyst på det, snart snur sola igjen og vi går lysere tider i møte.

Bildet er fra 28 oktober i år, da hadde vi gode arbeidsforhold i snøen.

Torsdag 25 oktober

Nå har vi fått vinter! Her snør det tett, og brøyting er nødvendig. Håper jeg klarer å kjøre til Fannrem og Torshus i morgen på undervisning. Hestene kom bort i dag ute

Ellers så rir vi så godt det lar seg gjøre på føret vi har. Sideforflyttning for å styrke bakpart og bærighet står på planen. Nå som kveldene er mørke er det med risiko for liv og lemmer vi er oppå veien. Vi har alltid mye reflekser på både hestene og oss selv. Sikkerheten står i fokus. Skulle bare ønske den gjorde det hos bilistene også.😠 Heldigvis finnes det noen unntak som er veldig flinke og passerer trygt og forsiktig.

Tirsdag 25 september 2012

Tiden går fort mot vinter nå. Det merkes med snø på toppene og frost om nettene. Hestene holdes mer igang, vi har hatt tørrere bakke. I alle fall litt bedre enn i sommer.
 Gamma har fått sko frem for å prøve hvordan det blir. Hun har bedret kontrollen over føttene merkbart uten sko, men jeg synes det blir tungvint med bootsene dessverre.. Hovkvaliteten er også mye, mye bedre, så nå er det håp om at sko faktisk vil holde seg på hoven hennes. Bak venter vi med sko litt til. For å unngå at hun tråkker av seg med en gang. Og det har aldri vært noe problem bak, der har hun riktig flotte høver. Spennende tider, hovslageren vår venter spent på om jeg ringer og sier hun har tråkket seg igjen.. Håper vi slipper det.
Sunrise ser riktig flott ut om dagen. Tiden min blir knapp med så mange hester å ri. Skolen tar mye tid dette året for barna ser jeg. Så om noen vil ha hest på fôr en eller to dager i uka er det bare å ta kontakt.😉

Tirsdag 21 august 2012

Da er skolehverdagen her igjen. Sommerferien er slutt allerede. Synes jeg har gått og ventet hele denne sommeren, på pent vær og varme som aldri kom. Det er regn i dag også. Men i går fikk Erik lurt inn siste høylasset på låven! Da er det på en måte litt greiere at det regner i dag🙂

I førsten av august var jeg på kurs i Stockholm, og det var inspirerende å møte de andre igjen. Helt herlig å komme sammen med flere som har samme utdanning og syn på ting som en selv. Det blir ikke så lenge til neste kurs heldigvis.

Søndag 22 juli 2012

I dag... er det 1 år siden en gal mann bombet vårt regjeringsbygg og drepte mange i starten av sitt liv på Utøya.

Fremdeles er det uforståelig. Fremdeles kjenner jeg sjokket og redselen som grep tak i oss her hjemme som var trygge. Hvem kjenner vi som er der? Hva er det som skjer? Hvorfor skjer dette her?

En rettsak har vært, og alt er ikke ferdig. Det vil det aldri bli. Men la oss vokse på det denne mannen prøvde å ødelegge for oss. La oss stå sammen mot terror, undertrykkelse, mobbing og diskriminering. Alle er vi like mye verdt.

Ikke la en gal manns handlinger stoppe oss.

Mine tanker går til dere som ble berørt av terrorangrepet. 

Lørdag 14 juli 2012

Her i Oppdal har det vært mye regn. Det er veldig vått over alt. I år som i fjor og året før der trenger hestene svømmeføtter på tur. Oppe i beitet er det vann som kommer rett opp av marka, hvor vi vanligvis har fine sletter. Hestene blir hentet ned hver natt i år også og får stå i tørr god flis.
 Men det er så godt å få la de være hester på stor deilig plass med sletter, skog og variert terreng. De liker å få gå oppe i beitet. Koordinasjon øye hov blir bedre hos Gamma også. Hun blir flinkere til å plassere tottilotter på rett plass merker jeg.

Guttene og jeg har fått vært en tur i Fredrikstad i huset vårt der. Vi har leid det ut de årene vi har bodd her i Oppdal. Var utrolig godt å være litt i huset. Fikk vært på besøk på Fredrikstad Rideklubb sitt anlegg også, og sett en trening med Esben igjen. Frister å ha med hest neste gang og ta et par timer selv. Dog ikke sprang, bare bakkearbeid. Ser ut som han legger vekt på mye av det samme som sin mor, sånn hun underviste på gamle Tune for mange år siden. Hennes klassiske ridning ga veldig mange et godt grunnlag for god ridning. Vi visste ikke helt hvor heldige vi var, før mange år etter, som fikk det riktig innlært med en gang av henne.

Tirsdag 26 juni. 2012

Skoleferien har startet, vanngevær og andre sommerleker er kjøpt og funnet frem. Guttene har håp om fint vær og lange dager i herlig lek.
Vi har hatt en varm god start på ferien. I dag er det derimot tilbake til normalen, 8 grader, vind og regn i lufta.
Jentene har sommerjobber, og får en litt annen ferie en gutta.😉

Vi har vært en tur i ridehus Gamma og jeg for første gang på to år. Det gikk forsåvidt bra, fremmede hester i høyt tempo er farlige!! Så der har vi litt tilvenning kan man si. Det ble mest skritting, travopptagninger og forsøk på kontakt og avslappet hest. Det ble bedre tilslutt, men pusten min lignet pga allergi på hesten hun var redd. Tror vi rir ute fremover jeg. Jentene synes det var godt å komme under tak og på stor bane igjen da.

Denne helgen har jeg vært på treningshelg på Torshus med Orkla hestesportsklubb. En helt nystartet klubb i vår region. Det er driftige og dyktige folk som står bak, og jeg takker for å få være en av trenerne de hadde invitert til sin første treningssamling.

På søndag var det godt å komme ut på nyharvet deilig underlag og få ridd og arbeidet riktig lenge og godt med hestene her hjemme. Red til klokka 23.30 den kvelden, både hester og jeg blir litt døgnville når det er så lyst. God arbeidstemperatur på den tiden av døgnet, var helt uvant at det var så varmt på dagtid at kveldsarbeid var å foretrekke. Skjønt i dag tror jeg det er greit igjen..🙃

Søndag 10 juni 2012

Nå har slekt og venner fra fjernt og nært sørget for at Tora sin dag ble en minneverdig og hyggelig dag. Det er underlig når barna blir så store, synes det ikke er lenge siden hun var ei lita tulle.

Det var mange tilreisende fra Fredrikstad, og for første gang var alle søskenbarn fra morsiden samlet.🙂 Lille Tuva fra Trondheim ser vi jo relativt ofte 🙂 og hun er søskenbarn fra fars side.

Vi fikk et herlig vær, fredag og lørdag, slekten sørfra synes det var da nydelig og pent her. På kvelden sank temperaturen og himlen åpnet seg. Det gjorde ikke så mye, for vi hadde hatt en flott dag, både ute og inne.

Drakten som jeg har sydd til alle tre jentene, der er det brukt en eldre vest fra gården her som modell. Den hang på mørkloftet og jeg synes fasongen var spennende. Jeg hadde ikke sett sånn form på et plagg fra den tidsepoken, og fant ut litt om den. Hvem som opprinnelig har sydd den vet jeg ikke. Men de kunne huske at det skulle ha vært ett skjørt i klokkefasong som hørte til. Mine sykunnskaper er litt begrenset, så jeg turde ikke prøve meg på det.🤭 Får bli ved en senere anledning og med hjelp til å tegne opp ett mønster. Skulle likt og sett originalen, for det hadde hjulpet. Det er noen herrevester der også, som er håndsydd, så jeg får se, til guttene sin konfirmasjon om jeg har fått til det til dem også da 🙂

Onsdag 23 mai 2012

Det har vært varmt og pent vær i to dager her 😀 Det ser lovende ut for i dag også! Hestene går lenge ute og koser seg, snøen smelter og bekken har blitt elv i stedet! Herlig at det er lysere ute og kveldene innbyr til gode treningspass med hestene. I går satt jeg på Sunrise for første gang selv. Helga har ridd ham litt, da hun er mindre enn meg.  Det var utrolig å få sitte på Madamen sin sønn. Han har blitt mye bredere, og må nå inn i sin tredje sal i løpet av våren her.🙂 

Gamma har hatt en positiv utvikling. 🙂  Hun har sine ting, men det går fremover! 

Tirsdag 15 mai

Nå er det to dager til Mon Ami blir 24 år. Hun holder seg godt, og vi legger ned litt arbeid for å holde henne i form. Regelmessig trening og god foring er viktig for alle hester. 😉

Bondelaget sin aksjon blir støttet herfra, og jeg skulle ønske regjeringen var sitt ansvar bevisst. Senterpartiet har ikke akkurat vist seg som ett parti for jordbruket i denne regjeringen. Vi får se om vi får bedre tider eller ikke.

Ha en riktig fin 17 mai alle sammen 😀

Mandag 7 mai 2012

Helga har vært på kurs denne helgen for å lære seg mer om kjøring og hvordan man gjør med unghest og vogn. Det ble så jeg også ble med, siden jeg skulle kjøre henne til kurset. Det ble en god og positiv opplevelse 🙂

Det er hyggelig å være sammen med engasjerte og aktive hestefolk en helg. Vi synes at vi lærte en hel masse om hvordan vi løser ulike problem på en god og hestevennlig måte. Jeg er glad for at vi hadde med lille Elin, absolutt ikke unghest, men ponni som vi gjerne vil lære å kjøre med. Hun er tømmekjørt masse, vi har lært henne at ting på bakpart og bakben egentlig ikke gjør noen ting, og vi har dristet oss til å ha vogn bak henne en gang her hjemme uten at den var festet sånn i tilfelle rottefelle.. Vi var spente på hva hun skulle si til sånne forslag borte på ny plass. Litt uvant og rart var det. Kursholder Ole Johansen forklarte henne på rolig og trygg måte at dette var helt greit, egentlig. Og det var det jo😀 Så hun hadde vogn på seg på ordentlig søndag, og han satt i vognen og kjørte henne volter på banen, byttet hånd og alt. Med god hjelp av en like rolig og trygg Marika Mo.

Så blir det for vår del å fortsette det gode arbeidet de startet opp med henne.

Helga skulle egentlig hatt med seg Nadesha på kurset. Hun hadde to uker før her trukket tidenes lengste ulvetenner, og vi var ikke trygg på å ha bitt i den munnen enda. Like greit å vente til munnen har helet seg.  Nå har vi flere redskap i kassa vår til å gjøre starten hennes god utover selv her. Og, det er ikke så langt å kjøre til Marika for hjelp når det begynner å bli klart for vogn heller... 😉

fredag 27 april 2012

Jeg har fått fri idag! Vanligvis har jeg undervisning hver fredag, men idag ble det fri. Skal til Gudbrandsdalen i morgen.🙂 
Morten kommer hjem fra leirskole idag. Blir spennende å høre hvordan han har hatt det.
I dag er det varmt og det har tørket opp flere plasser her. I går hadde alle hester dekken igjen ute, i dag slapp de det. 😀 Men det er meldt regn utover dagen, så vi får nyte det så lenge vi kan!

Mandag 23 april 2012

Det har snødd, blåst, regnet, vært kulde, blitt mildvær og snødd igjen i en stor runddans de siste to ukene. Vi prøver å føye oss etter været og tilpasse gjøremål og utetid best mulig for både folk og dyr.  En krevende oppgave faktisk, når det kan skifte fire ganger gjennom en uteøkt..

Men, IDAG var det mildt, sola tittet svakt igjennom, tålig vindstille, og DA fikk Alle ut uten dekken!!! De har rullet, hoppet, lekt og koset seg til nå. Spent på om jeg må springe ut med dekken etterhvert her, begynner å bli vant til omskiftelig vær..😉 Og alle er sikret en god runde med massasjebørsten etterpå her, for helt rene ble de ikke når vi har fått barflekker her.😀

Ridemessig er føret på denne tiden av året en prøvelse. Men nå som brøytekantene er mindre rir vi mere på tur igjen. Godt å få være på travturer på god sandvei igjen.

Jeg har etter bruddet i ankelen startet opp med undervisning igjen. Var veldig godt å få sett den faste gjengen igjen. Det er noen nye også, alltid spennende å treffe nye engasjerte ryttere.

Mandag 9 april

Siste dagen i påskeferien. Vi har gjort mye og lite på en gang denne påsken. Ikke noe særlig på ski, men desto mer hest og ridning.
Palmesøndag var vi på ridesenteret og red kostymehoppning. Det var artig for både to og firbente. 😀

Det har kommet helt sprøtt mye snø her, vi var godt igang med rengjøring av luftegårder og paddocker. Så kom snøen og gjemte alt sammen, så vi fikk påskeferie fra det.😉

Ellers er jeg sånn passe fornøyd over å bli innparkert av skifolk som overhodet ikke har folkeskikk når det gjelder biler og gårdsbruk. Tror de det er felleseie eller hva!!!!????

Er veldig godt fornøyd med utviklingen på hestene her nå denne våren. Godt når det kjennes ut som det løsner ridemessig.

Søndag 18 mars 2012

Tiden går ikke fort om dagen, utålmodige meg takler dårlig å ikke få gjøre det jeg skal. Satser på å få av gipsen ganske så snart.

Søndag 11. mars 2012

Her er det vinter enda. I dag har været vært mer vårlig, men i går hadde vi snøstorm igjen.

Vi har byttet ut noe av foret her med Pavo sine musliblandinger. Foreløpig er vi godt fornøyd med hvordan hestene responderer på det. Virker mykere i kroppen og har mer energi. 🙂

Gamma har testet sine evner som spranghest og hoppet rett ut i dyp, trå gammelsnø.
Det har resultert i gipset ankel på meg, og treningsopphold på henne selv.. i alle fall et lite et. Hun er like hel og fin, men uten pilot står Gamma airlines på bakken for øyeblikket...🤨 Jaja, sånn kan det gå.

Søndag 26 februar 2012

Det hender vi er oppe på veien med hestene, vi må se an hvilket tidspunkt vi gjør det på. Tidlig søndag morgen kan gå bra, enkelte kvelder også. Ellers er det igrunn mye trafikk blitt forbi her. Nå i vinterferien skulle jeg ut en liten kveldstur med Ginger, han går vi småturer med til fots. Vi avsluttet ved nabogården og gikk hjem igjen, det ble da 500 meter totalt. Da hadde 8 biler kjørt forbi i bra fart, en blendet ned lysene og senket farten noe av disse. Vi hadde reflekser og vest, refleksgrime og tøylerefleks på leietauet. Takk og pris for at vi har fornuftige ponnier her! 

Tora har nå vært på Europris og kjøpt flashy diskolys til å ha på ut om kvelden.🤭 Kanskje det hjelper, den som overlever får se..

Onsdag 22 februar 2012

Vi koser oss ute så godt vi kan om dagen. Det merkes at det har blitt lysere på ettermiddagen, vi rekker å gjøre litt mer ute med hestene. Været er fremdeles et kapitel for seg, omskiftelig kan vel det kalles. I dag har vi vært på ridebanen igjen. Det var tungt å baske seg gjennom snøen og ned.

Gamma er en maskin hvor gassen virker godt, brems og ratt som på en kjelke innimellom😮 Hun er stooor og fremtung når hun skal base seg gjennom snøen her. Fikk til slutt kontakt med henne idag. I morgen skal kapsunen på igjen. Jeg liker IKKE å måtte ta tak i tøylen. Det føles særdeles ubehagelig.

Lille Sunrise blir fire år i år. Han har vært ridd helt fra stallen og ned til banen idag. Det var en milepel faktisk. Første gangen han på en måte har vært selv og gjort alene med rytter på 😀 For en flott liten hest han begynner å bli. Han har et fantastisk gemytt. Gamma var jo på ridebanen når han kom, bilene kjørte på veien, og alt er helt greit. Håper det fortsetter sånn videre.

Tirsdag 14 februar 2012

Æsj!!!
Det blåser og snør. Også er det masse romantisk pjatt i alle kanaler...  Valentines day.. Ikke noen norsk tradisjon, bare for at butikkene skal selge mest mulig!!! Ja, jeg er ei sur kjerring idag! Også synes jeg vinteren er for lang!!! Ja, går vel over snart, ihvertfall at jeg er grinet, snøværet fortsetter visst.. Sukk.. Heldigvis er det snart mars måned.. DET skal bli godt det! Fant et bilde fra myyyyeee hyggeligere dager, lengter til sommer.  

Tirsdag 7 februar 2012

Rideøkt med Gamma.

Sitter og kjenner over steget.. Hva skjer med høyre bak når jeg strekker min hoft, parallelle skuldre og hofter på meg selv, sjekke, bekrefte. Hva med venstre? Tenke.. slipp taket, stol på henne, vis tillit, få tillit, JA! Funket! Stoppe da...? Haalloooo.... stoppe, vær så snill...? ok.. der, etter flere steg.. puste, slippe, roe ned. senker nakken, pruster hun også, svarer, herlig. skritte to steg, stopp igjen, rygge, funker 🙂. Fortsette, høre, kjenne hva jeg gjør.. svaret da? joda, det kommer seg. Trave taktfast, jo, det kan hun. stille seg, hva med egen plassering nå? sjekke, sjekke, sjekke, bekrefte gjennom hennes svar. Tung prust, senke nakken, pulsen min rolig. hun også rolig, spenthet borte. Herlig! Nydelig vær også, så jeg det istad? Vet ikke, kanskje? Konsentrasjonen når jeg sitter på henne er krevende. må ha alle sanser på plass. Ble sliten igjen.. I hodet, ikke kroppen.. 😀

Mandag 6 februar 2012

Været fortsetter med sine krumspring. Det gjør det ikke helt enkelt å planlegge aktiviteten med hestene. Når vi i tillegg får influensa hele gjengen blir aktiviteten på et minimum. Heldigvis er alle hester i fin form og full fart. Havren er foreløpig redusert kraftig for å si det sånn, eksplosive hester og kaldt vær er nesten for en syk rytter nummeret for mye🤔

I dag skinner solen, feberen slapp taket igår, og jeg håper vi har en fin uke foran oss.

På bildet er Mon Ami og jeg ute og tester formen.

Lørdag 14 januar 2012

Det er et veldig vær om dagen, vind, snø, regn, kulde, mildt. Og alt i mengder og gjerne samme dag! Andre uka i januar fortsatte som den første.
I går, fredag den 13 var første treningsdag på Skaun og Torshus igjen. Var godt å se igjen ekvipasjene etter oppholdet. De har vært flinke og holdt igang i gjennom jula og alt. 😀

Her er det vanskelig å holde hestene igang med så rart vær. Men vi har stort sett klart det. Gamma er et tog i snømengden og bare går målbevisst på! Vi har prøvd kandarhodelaget, og det gikk bra. Vi har begynt å bruke banen. Artig!! Celina mitt lille gull er søt og snill i snøen, går forsiktig så det ikke skal skje noe med oss.😘

I går når jeg ikke var hjemme skulle Helga ri Mon Ami. Det hadde kommet så mye snø at det ble en veldig kort tur! Helga hadde snø til sine knær oppå hesten. Da ble det kort tur, for med så mye snø må vi brøyte vei med traktor istedet først. Det er imidlertid noen veier og hytter som trenger litt brøyting også, så da må vi vente litt.
Løsgjør bogen og trener mage og rygg i korte økter istedet så lenge. Vi rir ikke lange strekker på offentlig vei her. Er det noe bilistene rundt oss ikke kan er det å passere barn og hester. Heldigvis har vi trygge og snille hester, så det har gått bra til nå. Men det er IKKE bilistenes fortjeneste for å si det sånn.

Torsdag 5 januar 2012

Det er vekslende vær om dagen! Nå har det vært mildt, kaldt, mildt, snøvær, storm, kaldt og dette bare de første dagene i januar!
I går kveld var det pluss 1 og i dag tidlig minus 20!!! Temperaturen steg fem grader på formiddagen her heldigvis. Sola tittet frem og det var gnistrende kaldt å ri, kinnene fikk hvite flekker på tross av godt inndekt fjes.. Hender og føtter blir også kalde i så kaldt vær. Jeg skritter hestene korte økter for jeg blir fort kald, og lungene deres skal ikke bli som langrennsløperne sine synes jeg.

Men vi må holde litt igang også, har håp om å få kommet meg på stevne i år. Og jentene vil også ut å starte. Da må vi igang, så det er bare å kle seg godt! Hestene trives godt uansett vær ser jeg, og det virker som de synes det er godt å være igang igjen. Hester som humrer og er blide når sal og hodelag kommer frem er deilig😀

Søndag 1 januar 2012

Vil få ønske dere alle riktig Godt Nytt År.😀

Selv er jeg spent på hva det nye året vil bringe oss. Det blåser opp til strid om den ene skogteigen vi eier. Det er planlagt park på vår eiendom uten at vi vil ha det der. Møter med Allskog og Bondelaget sine advokater må nok til for å se hva vi kan få gjort. Så det ser ut til at starten på året blir bratt. 

Hestene er i stigende form nå, vi starter forsiktig. På ny er planer skrevet og treningsopplegg satt opp. Så krysser vi fingre og tær for at alle skal holde seg friske nå fremover.

Vi har alle våre hester inn i det nye året, det så litt mørkt ut for Gamma og Mon Ami en stund. De er nok dyktige hovslagere takknemlig for at det nå ser så lyst ut! Mon Ami er da nå 24 år. Det har ingen fortalt henne, for hun tror hun er 4 år!!! Sprek, ivrig og full av fart! Tora er bekymret om hun har hatt fri en dag og ber om hjelp da, for da er hun så sprek å ri.

Når alt butter imot og livet føles tungt kan det være vanskelig å tenke fremover. Jeg er evig takknemlig for å få ha hester som får meg fremover. De gjør livet komplisert, men samtidig så mye mere verd. Akkurat som barna mine, de har noe til felles der. Har man barn og dyr må man tenke fremover. Sorg og glede går hånd i hånd.

Jeg har hatt mye undervisning i året som har gått, og det har gitt stor glede. Jeg ble i juni diplomert og uteksaminert som ridelærer innen integrert ridekunst. Jeg føler det var årets høydepunkt, og er så glad for at jeg tok steget og utdannet meg videre. Det er ikke for sent å lære seg noe nytt.
Følelsen av å kunne gi noe av betydning til andre i deres omgang med hest og i deres ridning er stort.

Denne julen og nyttårsaften har tankene mine gått ekstra sterkt til de som har mistet en av sine kjære, enten det er terror, ulykke eller sykdom.

Jeg ønsker 2012 bli et fredeligere år enn 2011 på så mange måter.

Søndag 25 desember 2011

Da er julaften over, 1.juledag er her med stillhet og ro. Ungene leker, maten er ferdig, og hestene har vært ute lenge. Det var mildt og godt vær. 
Jeg fikk til og med tid til å ri en tur idag. Det var etterlengtet. Celina viste idag at hun vil ha store evner som spranghest! Det ble ganske kraftig vind når vi var ute, og da våknet hun gitt!
Stormvarselet stemmer nok, for vinden har øket ute og det plystrer godt i trekken på ovnen. Nå er jeg glad det er mye ved inne i huset, at det er mye mat og melk i skapet. Det er meldt full storm langs kysten og i fjellet her. Om vi det blir umulig å være ute i morgen har vi fått vært det idag. Helst skal hestene ut en stund, om ikke for annet så at de ser det er lurt å gå inn igjen.🤭

Det er rart det der med hestene og været. Kan være greit at de lufter seg litt utenfor dørene bare det ikke er stor fare for liv og helse. En gang det var skikkelig dårlig vær turte jeg ikke ta de ut. Jeg prøvde først, men de ville ikke gå ut døren. Den dagen kom det takplater fra et hus hit. Hadde de vært ute på plassen sin kunne de blitt skadet.  Det virker som de vet mer enn oss enkelte ganger. Derfor får de bestemme litt selv her. Og de aller fleste gangene vil de ut. De tåler nok været mye bedre enn vi tror. Kroppen deres er skapt for å minimere varmetapet.
 
Se litt på de forskjellige hesterasene også. En hest fra kaldere strøk har kortere hals, kortere ben, mindre ører, tykkere man og hale enn en hest fra varmere strøk. Miljøtilpassing som det så fint heter. Når vi barberer en hest, klipper man og hale, fjerner hår under haka og klipper ørene, da har vi grepet inn i hvordan en hest kan takle kulden. Det må ikke glemmes. Gjør vi en inngripen må vi dekke opp for det ovenfor hesten. Tenk på dekkenbruk og se ann været. Har du klippet og redusert hestens mulighet for å passe på seg selv må du gjøre det istedet. Det gjelder også når du tenker på hvor lenge hesten skal være ute i streng kulde. Hvor stor plass den har å gå på og hvor mye eller hvor lenge du rir. Ikke minst hvor mye fôr skal den ha om den går mye ute i sterk kulde. Den bruker energi på å holde varmen. Om du tenker at jeg rir da ikke så mye nå når det er så kaldt, jeg tar av på kraftfôret. Øker du da grovfôret nok? Bare husk at det er jobb å takle kulden også..

Fortsatt riktig God Jul til dere alle.

Mandag 5 desember 2011

Jeg har fått gips på høyrearmen, i vinkel! Det passet dårlig. Det er sikkert ikke meningen jeg skal gjøre noe med denne armen nå, men det er nok fullt mulig at det befinner seg høy og hestehår innenfor gipsen. Andrea har gipset foten sin, det er også rimelig kjedelig.😥

Takk og lov at vi har snille hester her. I dag var første dagen jeg leide ut alle helt alene her, ellers har Erik hjulpet meg når ungene er på skolen. Lille hingstebass som har hatt fri en hel uke nå trippet i passage og prustet godt, men gå forbi eller trekke i båndet, nei, se det gjør han ikke. Gleder meg til å kunne gjøre mer med ham igjen. Men, jeg får se om jeg finner en stooooor tube tålmodighet nå. 

Juleforberedelsene blir litt så som så. Vi prøver å få gjort littegrann inne allikevel, Noe julebakst blir det, og guttene er ivrige til å bake.😀 Rydde derimot, snakker vi ikke så høyt om. Jula kommer om vi får gjort alt eller ikke. Vi må bare si til oss selv at noen ganger blir det ikke som vi planla. Det kan komme andre ting utav det som blir bra også.😉

Onsdag 23. november 2011

Jeg har vært på fagkonferanse for ridelærere og instruktører på Lefdals anlegg i helgen. Det var utrolig lærerikt og inspirerende. Jeg synes det er mye bra som blir gjort i forbundet vårt. Det skal gjentas til neste år, og jeg gleder meg stort allerede! Og dere som ikke var der, gikk glipp av noe😀

Mandag 31 oktober 2011

Det er startet opp arbeid på ridebanen her hjemme nå.😀 Den er svært etterlengtet. Underlaget er ikke på plass enda. Men det er blitt stort nok og flatt! Det er ikke bare enkelt å få til oppi dalsiden. Utsikten på plassen er fin, og den ligger forholdsvis lunt plassert. Vi gleder oss til vi kan begynne å bruke den.

Gamma har fått joggesko! Eller boots, da. Spent på hvordan det blir, men det ser foreløbig lovende ut. Lyden synes hun ikke er skummel, men de andre hestene derimot, wow, for noen øyer de fikk.... 

Ellers er de andre hestene godt i rute her, bare Ginger som fremdeles må ta det med ro. Vi har hatt vekslende vær, nå i helgen var det virkelig flott varmt vær. Nå er det surt og regn igjen. Det hjalp med noen fine dager for humør og form. Men vinteren kommer nok snart.

Fredag 7 oktober 2011

Nå i dag har snøen lagt seg ganske langt ned i dalen. Her nede på gården er det snøfritt enda, men Kong Vinter kryper nærmere og har meldt sin ankomst.

Det har vært gått etter sau og stort sett det meste er hjemme. Men flere turer må nok til.

Hestene våre er stort sett igang. Har vært skritting og rolige korte turer en periode nå. Tar tid å starte opp på ny skole og å få nye fag inn i hodet. Da er det greit å ha lavere krav ridemessig en periode. Tror både hester og unger har godt av det.

Det har vært mye undervisning den siste tiden. Og det er så moro, spesielt når jeg ser at jeg kan hjelpe til helt konkret med ett bestemt problem. Når ting løser seg og ekvipasjen kommer videre i sin ridning er dette verdens beste jobb.

lørdag 17 september 2011

Vi har hentet hjem Ginger, og her skal han bli.

Denne uka har vært travel, å vikarere for andre er ingen spøk, men du verden så artig!😀 Neste uke blir det tur nedover Gudbrandsdalen igjen.

I dag har guttene riktig koset seg med ponniene ute i deilig høstvær. Det er så godt når det en sjelden gang er pent vær, ikke regn og ikke sterk vind. Herlig å være ute!

Lørdag 10 september.

Denne gangen blir mitt dagboknotat noe jeg har fått på mail, les, og forsøk å forstå hva en hest kan bety i ett menneske sitt liv.

JUST A HORSE

From time to time, people tell me, ‘lighten up, it’s just a horse,’ or, ‘that’s a lot of money for just a horse’. They don’t understand the distance traveled, the time spent, or the costs involved for ‘just a horse.’

Some of my proudest moments have come about with ‘just a horse.’ Many hours have passed and my only company was ‘just a horse,’ but I did not once feel slighted.
Some of my saddest moments have been brought about by ‘just a horse,’ and in those days of darkness, the gentle touch of ‘just a horse’ gave me comfort and reason to overcome the dark.

Those who think it’s ‘just a horse,’ probably also use phrases like ‘just a friend,’ ‘just a sunrise,’ or ‘just a promise.’ ‘Just a horse’ brings into my life the very essence of friendship, trust, and pure unbridled joy. ‘Just a horse’ brings out the compassion and patience that makes me a better person.

Because of ‘just a horse’ I rise early, take long walks, and look longingly to the future. So for me and folks like me, it’s not ‘just a horse’ but an embodiment of all the hopes and dreams of the future, the fond memories of the past, and the pure joy of the moment.
‘Just a horse’ brings out what’s good in me and diverts my thoughts away from myself and the worries of the day.

I hope that someday others have the opportunity to understand that it’s not ‘just a horse’ but the thing that gives me humanity and keeps me from being ‘just a woman.’
So the next time you hear the phrase ‘just a horse,’ smile. You are one of the blessed few who understands.

Unknown

Fredag 2 september 2011

Nå har høsten virkelig kommet hit til fjellbygda. Det merkes på kveldene her, lyset forsvinner og det blir rå tåke som ligger. Frosten er ikke langt unna. Hestene våre har begynt å slippe sommerpelsen, og den eldste beskytter kroppen sin med å sette vinterpels allerede nå.

Gamma er rehabiliteringsprosjekt fremdeles. Litt fremgang fra i fjor kan jeg se. Men det har vært flere steg tilbake og så flere fram i flere omganger med henne. Hadde hun ikke vært så snill og så koselig ville vi på gården ikke orket å ha henne. Det er belastende med en hest som til tider føles selvdestruktiv. Ttouch og Tteam hjelper henne ser jeg. Men jeg kan ikke la være å lure på hvorfor ting blir som de blir med henne. Hun er et puslespill å finne ut av.

Celina er min klippe. Campari er Andrea sin mer nå. Nabila og Nadesha er Helga sine øyenstener. Sunrise er min lille godgutt, fremdeles snill, selv om han er hingst midt i en hoppeflokk på 8 damer. Mon Ami er Tora sin gamle dame hvor jeg har tatt over noen dager i uka nå som Tora har så mye fotball. Elin og Kelly er i farta med Harald og Christian. Vi må få gjort alvor av å kjøre inn Kelly og Sunrise. Vinterens fortsettelse av sommerens arbeid blir det der.  Og vi savner Ginger sårt her. Litt uventet at Morten skulle savne ham så mye, når han ikke har lyst å ri. Men jeg vet Ginger har det bra, og passes godt på. Det sies at ingen er uerstattelige, men hester er det. I alle fall for et barn. Noen ganger også ganske store barn, sånne over førti også...😉

Onsdag 24 august 2011

Ja, nå er sommeren over.

Timeplan er byttet til skole istedet for ridning og kos. Ginger er på prøve for å se om han blir satt ut på for. Høsten er forandringens tid.

Det er flere planer som skal sees over og vurderes her i tiden fremover.

Har du sjekket din egen plan?🙂

Fredag 5 august 2011

Disse to ukene som har passert har vært travle. Vi har hatt flere pilegrimer innom oss.🙂 Og vi har hatt besøk fra Fredrikstad her. Det er alltid kjærkomment med hjembygdinger på besøk.😀

Sunrise er kommet lenger i grunnarbeidet også, nå har Helga fått lov til å sitte på ham noen få minutter, også på longe. Det er spennende når babyen min plutselig skal bli stor gutt å gjøre mer voksenhestarbeid.

Vi har tatt i bruk beitet ovenfor gården til hestene nå. Men det er så vått at det trengs svømmeføtter istedet for hover der oppe. De har vært ute to netter og da sov ikke jeg. Så nå hentes de inn til natten i tørre bokser uten regn!

Vi slo til høy, og det har ikke sluttet å regne siden.. Sola kommer frem litt sånn for å erte før tordenværet braker løs igjen! Det første høyet vi fikk inn var av fantastisk god kvalitet, så da blir det vel balanse i dette også😉

Lørdag 23 juli 2011

Det er en ufattelig og uvirkelig dag. Alle små og store problemer som vi hadde i går ble plutselig så små og ubetydelige. Har alle unger regnklær, og er alle støvler hele? Om en har sko eller ikke til den og den hesten, dekken nok til alle i regnvær?

Plutselig var fokuset på om alle mine nære og kjære var i trygghet og i live.

Bildene fra nyhetene slo inn med full kraft og ungene satt oppå oss og trengte forklaring og trygghet.
Men jeg kan ikke svare på alle spørsmål som kommer. Hva skjer egentlig oppe i hodet på en sånn person? Hvilken logisk forklaring er det han velger å gjemme sin feige handling bak?

Ta vare på deres nære og kjære så godt dere kan.

Min dypeste medfølelse og kondolanse til alle som er rammet av denne tragedien.

Lørdag 16 juli

Nå har alle ungene fått ha ferie med besteforeldre i Fredrikstad og på Hvaler.
Sommeren er en herlig tid. Hestene er mye ute på grønt, men de er ikke sluppet på beite. Vi prøver å ri og bruke den varme lyse årstiden til å bygge muskulatur og å trene som best vi kan. Det er om vinteren det blir mye fri på hestene her. Vi har mye herlig rideterreng tilgjengelig nå. Om vinteren når snøen ligger over meteren og innpå to meter også, blir det lite ut på lange turer. Det kan vi gjøre nå.
Høyonna er startet her i fjellbygda, krysser fingrer og tær for at vi skal få inn mest mulig uten regn på seg... Det blir lange dager om sommeren.
Vi er på fjellturer, har ikke hatt med fiskestanga enda, men neste gang sauen skal sjekkes håper jeg å få la guttene kose seg med fiskestenger også.
For første gang på mange år har ryggen min slått skikkelig krøll på seg. Det er jeg ikke så fornøyd med. Håper det hjelper med litt rolige fjellturer fremover.  

Mandag 4 juli 2011

Jeg har vært på arbeid i Fredrikstad nå denne uken som har vært. Har hatt undervisning og ridd Sandra sin flotte PRE-hingst som forberedelse til Campeonato de Noruega 2011. Han var helt superelastisk, flott og schwungfull i bevegelsene tirsdag, onsdag og torsdag. Så, torsdag ettermiddag skulle skoene hans byttes, det gikk ikke bra. Dessverre, moralen blir, IKKE RØR HOVENE  to dager før utstilling, samme hvor flink hovslager du har, dersom det ikke er helkrise. Det KAN være uheldig. Steget, frambydningen og schwungen vil komme tilbake igjen, og senere vil han få vist for en flott hest han egentlig er. Det fikk han ikke nå.
Uansett hadde vel vi med oss den snilleste og mest håndterbare av hingstene som var med. Sandras datter på 10 år var med og børstet og forberedte til visning på plassen, og han var helt fantastisk med sin lille venninne. Store gutter tar vare på barn så klart.

Uansett var det en opplevelse å få være med å se alle de flotte hestene som var samlet i Tønsberg på lørdag. Lærerikt å få se hvordan de bedømmer og hvordan de viser hestene. Det var en fin måte å få vise frem hestene på faktisk.

Mine hester her hjemme har hatt fri når jeg var borte. Og det har regnet, regnet og atter regnet. Det er bløtt overalt. Nå venter vi på sommer her i Oppdal!

Mandag 20 juni

Tiden går fort. Vi rir og er på turer der det er mulig, steller inne og ute.

Hestene er igrunn greit i rute her. Sunrise har begynt sitt mer voksne liv, salen har vært på, bitt og tøyler også. Han bærer seg godt opp på longe, med litt protester innimellom. Noe annet ville vært merkelig. Nadesha er med Helga på joggeturer som en annen liten hund, vanndammer er mer skumle enn biler.
Vi har ikke vært på stevner eller gjort så mye sånne saker. Vi er allikevel aktive med hestene våre. Dressurprogram får vi ikke øvet på, men elementene faller på plass.

Andrea har fått prøve å hoppe Campari over et enkelthinder, og jammen gikk det fint. Vi får se, blir ikke spranghest av å hoppe et enkelthinder, må nok mere til.  

Regnet bøtter ned. Både hestene og vi har snart svømmehud på føtterne. Heldigvis har vi solgløtt og varme innimellom her, sånn at vi tørker sånn passelig opp.

Vi er heldig tross alt. Tenker på de som jeg har undervisning med på Frya, Harpefoss og Fåvang. Det har vært våtere der enn her. Jeg håper inderlig det blir 50 år til neste storflom.

Fant ett fint ordtak på en annen nettside her i dag:
"Det umulige tar vi mens De venter, mirakler tar litt lenger tid."
Nordisk ordtak

Og det er 6 unger her som gleder seg til sommerferie!!!!!!! Det skal bli godt, for store og små.

GOD SOMMER ALLE SAMMEN!😀

Mandag 6 juni 2011

Den 2 juni red jeg opp til siste eksamen som ridelærer innen integrert ridekunst. Temaene vi fikk på eksamen vår var store. Det gikk BRA!!!! Jeg er så glad og fornøyd over å være ferdig med utdanningen. Skjønt, hvem kan egentlig si vi som har hest blir ferdig utdannet?!

På onsdag tok vi en pause på ettermiddagen for å klare hodet litt, og se noe annet. Hva gjør to hestedamer da? Jo.. De drar selfølgelig til det Kongelige Hovstallet i Stockholm. Katarinas niese har hest der, og hun ønsket seg en privattime med oss begge. Tenk å få ha hest i de omgivelsene, det var utrolig inspirerende å få undervise der.

Jeg rakk såvidt å få kommet hjem og byttet om på tøy i baggen før vi dro til araberhest show på Hell. Dommeren var en hyggelig mann, men ikke så begeistret for russiske arabere, så da kom våre til kort der. Det gjør ikke så mye, for vi hadde en flott helg med araberhestvenner.

Søndag holdt jeg kurs for de som ønsket det innen integrert ridning. Siden det var flest unge hester ble det mye arbeid fra bakken. Jeg synes Team øvelser er gode å bruke.
Det er så givende å få se forandringen i konsentrasjon og arbeidet underveis i løpet av kurset. Herlig!

Søndag 22 mai 2011

Det har vært en travel uke, lammingen er snart over her, flere søyer har fått komme ut med lammene sine. Vi går vakt ute, Rakel og jeg har hatt flere turer. Vi merker at hun reagerer på reven som har lusket rundt smålamma våre her. Om hun varsler når vi er inne, er det noe på ferde ute. Reven og ørna har alikevel klart å ta to av smålamma. 

Selv om det har vært 17 mai og all ting har vi ridd masse! Jentene fikk prøve å ri Gamma og Celina igår. Det var som alltid spennende å høre hva andre synes om hestene mine. Helga har ikke ridd Gamma før. Andrea har ikke ridd Celina siden tidlig i fjor høst, og synes det var moro å få prøve igjen.  

Harald og Elin øver iherdig. Moro at han synes det er så gøy.

Været har forandret seg, det blåser og ligger på 5-10 grader igjen. Lue og votter er i bruk ute... Kommer vel en snødett igjen.

Torsdag 12 mai.

Det har vært sommertemperatur her, varme herlige dager hvor vi har ridd både tidlig og sent! Longering står også på programmet her nå om dagen. Begynner å få litt respons på metoden her, løsne og flytte bogerne.

Spennende å se hva som vil bli av Sunrise som fra starten har blitt Ttouchet og Tteamet, og nå longert etter "nye" prinsipper. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Vi har nesten blitt ferdig med lammingen i hjemmefjøset, men i Erik sitt fjøs er det fremdeles full fart og til tider en smule hektisk.

I dag snudde været, ikke så rart, for Tora hadde fotballkamp og Tinestafetten var i dag!! Det trengtes regn på jorda og for beitene sin del. Men det vart hustrig, fra 25 grader igår til 10 grader i dag. Enkelte av hestene benyttet anledningen til å rulle seg skikkelig godt i litt bløt leire. Herlig!

I morgen blir det Holmenkollenstafett som blir fokus for jentene og ikke hest.
Avreise til Oslo i morgen ettermiddag, stafett lørdag og hjem samme dag. Jentene var med på å springe laget opp fra amatørklassen til eliteklassen i fjor. Blir tøffere folk å springe etapper mot i år nå når de rykket opp.  LYKKE TIL, OG KOM HELE HJEM!

lørdag 7 mai.

Nå er det lamming! Her er det full fart i begge fjøsa!😀 Det er veldig travle tider nå. Mye som skjer både ute og inne. Gjerder skal sees over og det skal ryddes og ordnes opp etter at snøen forsvant. All snøen er ikke borte enda. De øverste beitene kan vi vente med å gjøre noe med så lenge.

Snøen henger i lufta enda, og nysnøen sees stadig på toppene lenger oppe.

Jeg har klart å få ferdig paddocker på linje nedenfor huset. Nå ble foring ute mye enklere. Hestene får litt mindre plass når det ble gjort, men arbeidsmessig for meg ble det mye lettere. Og så kan jeg se alle fra huset hele tiden. En annen ting som ble enklere er at fremmede ikke kommer til hestene med mat.  Kan godt forstå det, for tykke små welsher med søte fjes som humrer hver eneste gang de aner en godbit er lette å gi litt ekstra også. Skjønt sunt for dem er det ikke. 

Sunrise skal begynne alvoret litt mere nå. Planen er å få saltemt og sittet ham inn i løpet av våren her. Han er fremdeles hingst, og tross brunstige hopper over hele stallen oppfører han seg godt. Utrolig! Lurer på om han fortsetter å være så enkel  eller om vi snart vil merke hva en hingst på stallen innebærer.

Det er viktig å tenke sikkerhet, sikkerhet og atter sikkerhet til det kjedsommelige når hester skal håndteres. God oppdragelse på unghesten vil man ha igjen for resten av hestens liv håper jeg. Men samtidig må man ha med seg at uansett hvor godt oppdratt en hest er kan situasjoner oppstå. Vi har tross alt ikke gyngehester, men ekte hester her.😉

Søndag 24 april 2011

Påskeaften var vi på besøk hos Hege og fikk låne hennes ridebane. Det var deilig å komme på stor flat bane igjen. Jentene hadde gledet seg og kortet ventetiden med å flette opp hestene som ble med opp til banen.

Campari har vel aldri sett stoler som flyr i lufta før, og lurte fælt på hva skiheisen var for noe. Men selv om øynene ble store er man dog en dannet dame som ikke flyr i lufta for slike detaljer.  Mon Ami brydde seg ikke noe om denslags hverdagsligheter i det hele tatt.😀

I dag har vi hatt besøk av en hyttefamilie med små barn. De var invitert hit for å  å børste og ri litt på Elin og Kelly. Tror unger og voksne synes det var hyggelig med ponniene. De bruker å være flinke til å sjarmere de to små damene der.

Ellers er snøen forsvunnet i rasende fart her, der hvor vi red idag lå det 50 cm snø på mandag. Helt utrolig.  

Mandag 18. april 2011

Nå har turistene inntatt bygda. Skal vi handle må det skje tidlig på dagen, og køkjøring er blitt tingen. Jeg ser så mange dyre flotte biler overalt her.

Det er uaktuelt å ri på tur. De har det travelt, turistene. Det er visst slitsomt å skulle ha fri og slappe av, for de har det fryktelig travelt med å komme frem overalt... Det må være tøft å skulle matche alle krav til enhver tid. Jeg er fint lite opptatt av mote til jentenes fortvilelse. " Mamma, du kan ikke ha på den der, tenk om noen ser deg!" Ja, og hva så, jeg plages ikke av det, og turistene kjører så fort at de legger da ikke merke til det gjør de vel?

Ikke alle er travle, noen har god tid, og det er hyggelig. Påsken skal være gode venner og samhold, ikke stress, mas og handel.

Og tross alt er det bare en kort tid av året påsken varer. Vi får snart veiene tilbake igjen, butikkene også.
Påskebudskapet er blitt borte i handel og vandel de siste årene. Her er det salgsrekord i butikkene. Vi får håpe de er blitt litt lykkeligere da, turistene, over å ha vært på fjellet en tur. Klarer de å finne den lille gleden i de små ting tro?

Heldigvis ser jeg flere som kan det, og det er bra.🙂
😎

Onsdag 13 april 2011

Rideaktivitet og masse pussing på både ponnier og hund idag. Guttene hadde det fint i vårsola her hjemme.

Torsdag 31 mars

Harald og Christian har vært på Budstikkestafett for Bondelaget i Oppdal. Det var to tålmodige smågutter og to tålmodige og snille ponnier. Masse folk og pressen var tilstede og det taklet de fint.

Lørdag 26. mars 2011

Nå har jeg vært på samling i Stockholm igjen. Det har vært en spennende og begivenhetsrik uke. For de hjemme her på gården ble det tungt med mange dagers snøstorm. Våren hadde kommet i Stockholm. Det var absurd å ringe hjem å høre at det var storm og 5-10 minus når vi hadde sol og 12 varmegrader.

Og tro det eller ei, klassen til Tora var på overnattingstur på fjellet i styggværet. Ehh - fjellvettregler....? Hør på værmeldingen før du drar, og det er ingen skam å snu...? Kanskje skolen ser at barn gjør som du gjør og ikke som du sier etter dette? Pedagogisk godt trekk fra skolen å gjennomføre turen, bedømm selv.

Longering er en spennende ting, og nå blir det mye av det på hestene her hjemme fremover. Feldenkrais og piruettarbeid skal også testes for å komme rundt besværlige boger.  Gleder meg. Nå må jeg bare vente på at traktor og snøfreser har tid til å gjøre litt her hjemme også og ikke bare på hytteveier og campingplass. For vi fikk en halv meter snø mens det forsvant tilsvarende på Johannesberg denne uken. Alt henger sammen i en konstant.😉

Mandag 13. mars

Vi har barn som rir her. Det er så herlig og givende å se gleden og samspillet mellom hestene og barna.
Et barns selvfølelse og tryggheten det får ved å føle mestring når det har gjort noe bra er rett og slett til å ta og føle på noen ganger. De ser ut til å vokse flere hakk når stalløkt og rideøkt er tilbakelagt.
Jeg føler meg priviligert som får være med på det.

Vi har også tålmodige hester som lar barna få følelsen av mestring 🙂
Gode læremestere er godt å ha.

Fredag 11. mars 2011

Når man driver gård er det greit og godt å ha gode kolleger. Man kan ikke være enig med alle i alt, men hovedlinjene er gode å være enige om. Vi har derfor valgt å være med i Bondelaget lokalt. Det er spennende og givende. Det gir et faglig miljø som vi kan støtte oss til. Som bonde er man ofte alene hele arbeidsdagen uka igjennom. Vi er medlemmer i rideklubb tilsluttet Rytterforbundet, det er også spennende og givende. Det gir også et faglig miljø det er godt å ha. 
Vi er også med i andre lag og foreninger tilknyttet gården, sau, hest, hund, musikk, og mere til. 

Mennesker som er glade i makt treffer man på i alle organisasjoner, lag og klubber, i små og store sammenhenger.

Vi har noen som bare har autoritet og gjennomslagskraft gjennom sin gode ro. De utstråler en fantastisk styrke og er i seg selv samlende.
 De trenger ikke makten, de bare får den. Hva skaper dem? Horfor har de denne egenskapen og hva former den?

Jeg kan ikke la være å trekke en parallell til ridningen; noen bare er på hesteryggen også, de har en egen ro som bare setter seg i hesten de rir på en fantastisk måte.
Og så ser du den andre typen, de sloss, og hesten sloss. 
Noen ganger er den samme rytteren begge typene også, avhengig av ulike faktorer. Hvor skal vi søke forandringen? 

Tenk om vi kunne kjøpt en flaske med ro, tålmodighet og respekt vi kunne tatt en skje av sammen med tranen hver morgen.
Lurer på hvordan verden ville sett ut da....?

Og om noen undrer seg, det er årsmøtetid i organisasjoner, veilag og beitelag, sankelag og alle andre rare lag og klubber med både kvinner og menn.  En god tid å studere dette fenomenet med andre ord.
 Jeg synes det er så spennende at jeg ikke ser forskjell på kvinner og menn her. Argumentasjonen og spillet kan være noe annerledes, men resultatet de søker er det samme.
Må innrømme at det hender jeg er så fascinert av å se på hersketeknikken de benytter seg av eller furteteknikken eller sakligteknikken at jeg kan glemme HVA de vil frem med, saken de vil ha frem blir litt borte. Noen ganger tror jeg den blir litt borte for dem også...🙂 

Mandag 7 mars 2011

I dag er det varmere i været her igjen. Det blir stadig pauser i planene våre på grunn av vanskelig vær, men en noenlunde rød tråd klarer vi å gjennomføre i treningen vår for det. Godt pågangsmot er nyttig i trøndelagsfylkene!

Er stadig vekk nedover og holder treninger. Kjenner det begynner å ta på å kjøre så mye. Men får god motivasjon når elevene har fremgang.🙂 

Gleder meg til neste samling i Stockholm! Det skal bli så godt å treffe kolleger og diskutere ridning og undervisning igjen. Christina er fantastisk til å motivere oss og inspirere til å stå på for at hester skal gis de beste muligheter til å utføre det vi mennesker ønsker oss av dem. Vi må huske at vi mennesker har de største forpliktelsene i forholdet mellom menneske og hest.😉

Tirsdag 15 februar 2011

Kulda har slått til igjen. Og i tillegg har det blåst sterk kuling mot liten storm her. Vi har klart å holde varmen, og heldigvis er ikke vannet frosset heller. Nå lengter jeg mot vår. Når sola kommer varmer den godt, og på søndag rant det små bekker i solveggen fordi vinden ikke fikk tak der. Brøytekantene fikk februarvinduer på seg i solen. Nå er det ikke noe å se til de, fokksnøen derimot, den kjenner vi godt på kroppen.

Bøkene er flittig i bruk. Jeg er så glad i Kurd Albrecht Von Ziegner sin bok, The elements of dressage. Den beskriver så godt hvordan unghesten kan settes i gang ridemessig og hva du skal ta hensyn til. Hans beskrivelse av The Training Tree er helt genial. Her ser du virkelig hvor viktig det er å ha grunnen i hesten godt bygget før du skal ta hesten videre i utdanningen.

Karin Blignaults bok Equine Biomechanics for Rider er også bra. For oss som hele tiden sitter å lurer på "men, hva skjer EGENTLIG fysisk nå da?" her finner du svar og forklaringer på NESTEN alle rare, lure, dumme, intrikate spørsmål. Artig bok, men krevende å lese..  

Også har vi Anja Beran sin bok. Den er full av må, skal, ikke, og andre strenge ord. Det er med rette også, det er alvorlig å ta ett annet levende vesen i bruk på den måten vi gjør med hesten. Hun er hestens forkjemper, og velger sine ord med omhu i tekstene sine. Hennes dvder og bok er vel verd ett studium. Hun er korrekt og har veldig mange gode setninger og også sitater i sin bok om ridning.

Jeg kunne ha skrevet om flere bøker jeg liker å lese oppatt og oppatt, men det får bli en annen gang.

Hold fokuset på å få en sunn atlet ridd frem til hånden og med myke korrekte hjelpere så vil resultatene komme.
Den viktigste delen av hesten ser du ikke når du sitter og rir, men du bør lære deg å kjenne hva som skjer under deg. Og det må det trenes på. Det kan du ikke lese deg til.

Om hesten har bøyd halsen ned, kjenner du da om den bare har unndratt seg hånden din, eller kommer den fram til hånden og løfter deg opp ved å bruke bakpart og rygg? Får du svar for skjenkelen din? Ingen hand uten skjenkel først. Og en hjelp om gangen, de kan komme hurtig på hverandre noen ganger, men pass på så du ikke overrumpler din hest helt. Har du fått, skal du gi. Takt og timing er alfa og omega her. Og det må trenes på. Det er ikke nok å lese om det, det må kjennes og prøves.

Nakken og hodet kommer på plass bare du rir den korrekt frem til deg. Mange synes det føles ustabilt og vinglete i førsten. Hvor lett ville det ikke være å bare sakset litt kjapt og dukket hodet på plass...
Men vil vi egentlig gjøre det da? Det kan diskuteres mye hva som er rett og hvilke veier som fører frem til målet.

En lykkelig sunn hest er målet for alle som holder på med hest vil jeg si. Om noen underveis feiler er det ikke min oppgave å rette pekefinger å si at det skulle du gjort annerledes. For jeg er overbevist om langt de aller fleste gjør ikke feil mot bedre viten. Å søke kunnskap er noe de aller fleste av oss ønsker. 🙂 

Fredag 11 februar

Her er det strålende vintervær, men liten aktivitet ridemessig nå.

Ginger og Elin er heldigvis i full fart. Rakel har rakett i rompa om dagen!

Mandag 31 januar 2011

Har akkurat ramlet inn døra etter en hektisk helg. Ungene har hatt hestene for seg selv denne helgen. Pappa har kjørt brøyting døgnet rundt og mamma har hatt treningshelg. Godt besteforeldre bor på gården.

Fredag og lørdag var det flere som var med på trening både på Harpefoss, Frya, Kjønås og Fåvang.😀 Vinteren har ikke tatt luven av den harde kjerne enda!

Turen gikk videre til Sarpsborg og Kalnes Videregående Skole sitt nye ridehus for å holde kurs i integrert ridning der. Spennende å møte nye engasjerte ryttere. Det er godt med familie i Fredrikstad, det ble overnatting hos mommo og ferdig middag når kurset var ferdig.

Fikk en spennende nyhet også, Pia, datteren til søskenbarnet mitt deltar på AEG med ponnien sin der. Nå skulle vi hatt tid til å være der! Vi får heie herfra og ønske henne lykke til!😀

Tirsdag 18 januar.

Mon Ami begynner å kjennes mykere og smidigere enn på lenge! Tora har vært flink til å ta henne jevnt og trutt ut på småturer, og når hun nå får sine 10 minutter mammajobbing er det supert hvor god hun kjennes ut.

Gamma er også godt i gang, søker godt fram og ned til hånden. Vi jobber mye skritt og holdt, frem i trav, stille og bytte side. Nå skulle Andrea få prøve henne på søndag, og galoppskjenkel sitter på begge hender. Det er greit om en annen rytter får prøve også, for da kan jeg sjekke om det sitter. Eller om jeg må tilbake ett steg for å få det til å sitte under andre ryttere.

Nabila skal så smått settes igang mer. Vi har ikke gjort noe annet enn rusling, og nå begynner alvoret mer. Nadesha skal snart taes fra om natten. Foreløpig har hun den luksus å få die sin mor hele tiden enda.

Ginger fungerer som vanlig, helt uten noen spesielle ting. Godt igang igjen.

Campari har hatt langfri i kuldetiden. Det er det slutt på nå. Vi har skrittet ett par uker og begynt trav, og øvelser for hånden. Men nå kan alvoret starte igjen.

Celina er også godt igang her nå. Hun kan ut helt alene uten å rope på de andre nå. Bare koser seg.
🙂
Jeg fikk tatt en etterlengtet tur til Gudbrandsdalen igjen. Om to uker blir det ny runde, om ikke kulda slår til igjen da. Så godt å få sett noen av de faste igjen.

Torsdag 6 januar 2011

I går startet det med mye vind her igjen! Skulle vært sør for fjellet en tur, men valgte å bli hjemme. Ikke alltid så greit om jeg blir strandet på andre siden når det er mye å gjøre hjemme.

Nå er hestene satt igang her hjemme, så nå er det viktig å holde kontinuitet på treningen. Planene er skrevet, avvik blir notert i boka, og delmålene er klare.
Det er viktig å sette seg oppnåelige delmål innenfor en overkommelig tid. Det er med å sette fokuset i den daglige treningen. 

 Om det er ett eller flere stevner som er med å forme målet eller eget fokus for egen ridning og hestehåndtering som er viktig, så skriv det ned. Det hjelper deg å ha det nedskrevet om det så er bare for deg selv. En plan arbeidsmessig for å nå målet er også bra å ha. Sett opp og tenk igjennom hvor du vil med din ridning, hva må jeg gjøre for å komme dit, og hvordan vil jeg med gjennomføring av daglig trening nå mitt mål.

Hva er allsidig trening og hvordan vil jeg forberede min hest på best mulig måte for hva jeg vil oppnå?

Synes du dette høres vanskelig ut? Det er egentlig ikke det. Vi har her hjemme ulike planer for de forskjellige hestene og deres ryttere. De er selv med å forme sin egen plan, og treningen blir lagt opp etter det. Når vi går tilbake for å se hva som ble gjort under de ulike periodene gjennom året er det til stor hjelp for å finne ut hva som fungerte godt. Og om ting ikke fungerer, hvor er det gjort feil?

Og så artig å lese om 10 år hva du drev med og var opptatt av på den tiden, da. Mine notater om den daglige treningen ser mest ut som værmeldinger etter at vi flyttet hit til Oppdal..    😉😀😲😀🤩

Lørdag 1 januar 2011

Riktig Godt Nytt År til alle!😀
 
Det har snødd i ett her. Vi graver frem strømtråder og møkkahaugen, veien til låven og høylageret, finner stiene vi rir på, hestene får frigjort bogmuskulatur i dypsnøen. Og det er ikke så kaldt! Livet er ganske herlig bare det går an å være ute igjen! Og det i mere enn 15 minutter uten at det kjennes ut som fingre, tær og nese skal falle av.  Starten på det nye året er bra, håper fortsettelsen blir like bra.

Her kommer ett sitat fra Hans Majestet Kongens tale.

Jeg tror vår egen trygghet kan bety andres frihet. Står vi støtt i oss selv, trues vi ikke så lett av andre - selv om de er forskjellige fra oss.

*Hans Majestet Kong Harald*


Noe å ta med seg inn i det nye året🙂

Onsdag 29 desember 2010

Nå har vi snart lagt året 2010 bak oss. Det har vært stor aktivitet på store og små dette året. Ikke bare med hest, men korps, kulturskole, fotball og friidrett også.

Julen har vært deilig, med mye god mat og hyggelig selskap, skjønt lutefisken har manglet her hos oss...

Jeg har mange ønsker og håp for det nye året som kommer. Det er godt med en oppsummering, og så ta med seg det positive og dra lærdom av det andre som har vært.

Vi har mistet to hester her dette året, Fanta ble 32 år, Madame Curie ble bare 15 år. De er sårt savnet begge to.

Vi har fått tre nye, Helga sin Nadesha, Campari og Gam Erla. Vi har også fått hund, Rakel, vår irske ulvehund.
 
Det nye året tar med seg andre opplevelser og erfaringer. Kanskje blir vi klokere av dem, kanskje ikke. Vi får se hva tiden bringer oss og hva vi velger å gjøre utav det.🙂 

Takk for det gamle, og velkommen til det nye.

mandag 20 desember

I dag fant jeg et godt sitat; forfatteren var ukjent, men her kommer det:

"Only the horse can collect himself".

Og det er jo egentlig sant, er det ikke? Det er det samme hva vi foretar oss eller ikke om vi ikke får svar i form av avslappethet, takt og kontakt. Vi skal legge forholdene til rette og søke samspillet, la hesten få bygge seg korrekt opp, la løsgjorthet og fremadbydning komme frem hos hesten. Da vil vi få samlingen på plass. Hvor lang tid tar det tror du før hesten er der? 🙃

Når jeg rir tenker jeg igjennom hvor hesten er hen på utdanningstreet. Treet er delt inn i ti trinn, altså flere enn den klassiske utdanningsskalaen. Treet gir større nyanser og gir deg ett bedre grunnlag om du bruker det aktivt.

Det er så kaldt ute at bokstabelen er hentet frem midt i julestria, må ha litt hestepause i form av bøker i det minste når det er for kaldt for meg å ri ute.
Det er spennende å sammenligne de ulike forfatterne sitt utgangspunkt i de ulike treningsstadiene hos en hest. Hvordan de synes arbeidet skal varieres og med hva.

Og gjett om jeg gleder meg til mildere vær igjen...!

Onsdag 15 desember

Egentlig burde jeg bakt masse og vasket hele huset og gjort sånne kjerringting..  Meeeen, jeg gikk ut og red 4 hester istedet. Det var varmegrader her i kveld, lys himmel og måneskinn gjennom skyene. Vaske kan jeg gjøre når det er kaldt igjen.

Mandag 13. desember

Det har kommet mere snø! Nå er det moro å ri igjen her. Ikke er det like kaldt heller, Lyset ute er fantastisk, sola står jo så lavt nå at himmelen har ett rosaskjær på seg. Har hatt kjempegode rideøkter med Celina og Gamma igjen her nå. Håper været blir stabilt sånn fremover.🙂 Andrea koser seg med Campari, jeg har såvidt fått ridd henne littegrann nå.

Torsdag 9 desember

Har vært på kurs i Trondheim med Bondelaget denne uka! Det var ganske mye nyttig å få med seg derfra synes jeg. Traff flere som jeg håper å få truffet igjen, meningsutvekslinger og faglig oppdateringer er viktig.

I dag gikk turen til Hamar, med en kort stopp på Ringebu på vei hjem.
Så nå kaller ungene meg bare mamma Reisende Mac.....😉

Torsdag 2. desember

Det er kaldt, kaldt, kaldt og vi ønsker oss varmere vær ute. Når jeg flyttet hit til Oppdal var det en annen innflytter som fortalte at jeg kom til å få merke at været var alltid noe med 20 i Oppdal, sekundmeter, mm nedbør, cm snø på en gang,  20 minus, har tilgode å finne 20 pluss ofte da... For det meste stemmer det, noen ganger er det flere ganger 20 også, vi får ta det med godt humør, i det minste prøve....

Forresten, Helga tar noen flotte bilder i det kalde været. 😎

Torsdag 25. november

I dag er det sau som står på arbeidsplanen. Det er noen flere søyer som skal klippes og kjøres opp i hjemmefjøset. Ungene gleder seg til å få hjem søyene sine. 😀 Værene skal snart settes i arbeid igjen. Synes de er store og skumle jeg... Men skal det bli lam må væren på fjøset her også.. Han store Brunsønn er snill og god, med store horn. Ett par av de andre er ikke like snille derimot...

Kulda har virkelig bitt seg fast her hos oss, andre uka nå med kalde grader. I dag var temperaturen nede på 22 minus.

Lørdag 20. november

Har vært en tur på Frya, Fåvang og Vinstra igjen. Det begynner å bli vinter nå, snø og kulde. Den harde kjerne har ikke lyst å gi seg selv om vinteren er her. Gøy å se fremgang hos ryttere og hester. Å trene og ha hest i Norge er ikke det samme som i Danmark eller England akkurat. 🤩
Allikevel får vi til mye bra her også. Innstillingen om hva som er nødvendig å ha er så forskjellig. Det er mulig å få til en gjennomarbeidet og myk hest selv om det vinterstid betyr mye arbeid i skritt... Også lærer vi så godt hva en tube tålmodighet kan gjøre for underverker...

Men, jeg leverte inn en lottokupong på vei hjem i håp om å få råd til ridehus som er varmt en gang i fremtiden..

Søndag 14. november

Turen til Stockholm denne uken gikk bra. Jeg hadde undervisning i dalen på vei nedover. Jeg har tatt på meg mindre undervisning nå i høst, har hatt for mye å gjøre her hjemme. Men det var godt å få tatt en runde igjen🙂

I Stockholm var det sitstrening som sto på programmet. Og Kavaletti arbeid. Krevende og veldig artig!

Egne hester fikk være hjemme pga føret og veiforhold, og det var jeg så glad for! Det var glatt og vanskelig og bilene sto i alle retninger både til og fra kurset.

Lånte hest der borte, og red tre ulike hester der. Det var faktisk ganske moro. Også moro at flere gjerne ville låne bort hester til oss om det trengtes ved en annen anledning.

Forresten, føret her hjemme holdt ikke så veeldig lenge... Så nå blir det mye skritting igjen.😉

søndag 31 oktober

Nå har jeg vært en tur i Stockholm igjen. Godt å få faglig påfyll, hyggelig å treffe nye mennesker. Denne gangen tok jeg opp ett semester jeg ikke fikk tatt i fjor, fordi hele familien fikk influensa.

Neste uke bærer det i vei igjen.  Da med den vanlige gruppen min.

Nå har jeg for første gang i mitt liv sett western trening. Og det var mildt sagt en selsom opplevelse. Jeg fikk filmet seansen, etter å ha fått summet meg etter det første sjokket.😠

Nåvel, tilbake til nåtiden her hjemme. Vi har fått mildvær igjen, etter snø og mange kuldegrader som gjorde bakken hard og føret vanskelig. Nå går det ann å tenke på å gjøre noe igjen. Måtte det bli sånn en laaang stund til.

Boksen til vår Fanta er så tom.... Sånne damer som henne er uerstattelige. Men som barna selv sa, tenk så heldige vi var som fikk bli kjent med henne.

Torsdag 21 oktober

Det er ikke lenge siden bildet ble tatt av Morten og Fanta en glad ridedag.

Men i dag, måtte dyrlegen og vi ta en tung beslutning. Fanta hadde slått benet sitt stygt. Det var ikke håp om bedring, og hun hadde vondt. Selv om hun var gammel, hele 32 år, var dette uventet.
Det følger ett stort ansvar med å ha hest, og noen ganger må en tung avgjørelse tas. Det er vår plikt.

Takk for alle gode minner, Fanta. Du har og vil alltid ha en stor plass i hjertene våre her på gården.

Tirsdag 19 oktober.

Da var salen hentet, nå kjentes det bra ut. Investerte i salgjordt for hester med litt kapteinsmage... Men fysjameg for ett vær vi har fått. Her snør og blåser det så fælt, vanskelig å teste sal med spooky hester i stiv kuling og tett snødrev.. Nå har vinteren kommet til oss. Og her som det var så fint nå! Usj.

Mandag 18 oktober

Nå nærmer det seg avreise til Stockholm, salen er levert inn nå for å utvides igjen.  De er kjappe og har god service hos Christine og Jimmy, så jeg håper det blir bra. Alltid litt spent, da... Får vel heller prøve å få slanket oss litt, både hesten og jeg om salen fremdeles ligger i bakvekt. Campari er bred som en dobbelgarasje ifølge Christina.

Søndag 26 september

Nå har vinteren begynt å komme helt ned i dalen. Snøen legger seg som ett kaldt slør. Heldigvis forsvinner det når sola kommer frem nede rundt husene. Det har regnet og regnet og regnet, og det er bløtt, klissete og gjørmete overalt hvor vi liker å ri. Veien er grei. Så nå blir det mye tur fremover igjen..

I dag skinner sola og det var jammen godt!

Nadesha vokser og blir større for hver eneste dag. Vi ser at lengden på benpipa er lengre hos henne enn Nabila nå. Helga har håp om å få en flott høyreist ridearaber.🙂 Håper det blir sånn.

Onsdag 15 september

Det er nyttig å få være på kurs i Stockholm. Godt å treffe kollegiet og få nytt faglig påfyll. Denne gangen var det helt ny hest som ble med på tur. Hun ble prøvd på mandag, kjøpt på tirsdag, overlevert på fredag og dro på langtur lørdag... Var rimelig spent på hvordan det skulle bli ridemessig, men det kjentes ikke fremmed ut mer enn ett par dager, og da var mye på plass😀 

Her hjemme fungerer det også greit, alle sommergjester er reist hjem igjen. Nå er det bare de faste som er igjen her, og det er godt det også. Vi trives godt med Campari, og spesielt Mon Ami synes det var bra med ei venninne. De fant tonen tvert!

Onsdag 1 september

Celina har fremgang, det hjalp å få mer kondisjon. De andre hestene her har også kommet seg i arbeidet i sommer. Gamma fikk jo en veldig lang pause. Nå er vi igang med å skritte på banen. Rideundervisningen går sin gang. Det er fremdeles mange engasjerte ryttere som jobber jevnt og trutt videre med sine ting.

Ginger og Andrea har vært på stevne og kom hjem med to sløyfer etter helgen. Det var første start på over to år.😀

Søndag 15 august

Endelig kom vi på nett igjen.... Gamma sine framben er nå røntget. Foreløpig ingen farlige funn! Og ny hovslageren fant rester av hovbyll og dobbel såle. Sko er lagt på frem, og nå håper jeg inderlig at alt går bra fremover. Det ble ikke den sommeren Gamma og jeg planla.. Men sånn er livet, alt kan ikke planlegges. Bare høsten blir bra, så kan vi ta igjen det tapte. Klubbstevne på Ringebu kan vi vinke farvel til, men det kommer flere stevner.

Onsdag 11. august

Det går i hest stort sett hele tiden.. Ungene rir så mye de kan før skolen begynner, er på turer og rir på volta.  Selv får jeg ikke ridd så mye jeg ønsker. Celina er fin og snill, men det begrenser seg med en hest å ri.. Som i tillegg er under tilridning og ikke skal gå lenge av gangen. 
Ginger er snart satt bort på for, til Ringebu, så da blir det en mindre å ri der også. 
I morgen er det røntgen på Gamma sin problematiske fot... Gjett om jeg gruer meg til det...  Bare håper det er noe som kan bli bra, og at hun vil bli frisk igjen. Hester av hennes størrelse er ikke det enkleste når ting går galt i føttene...
Hun er i det minste transportdyktig nå.

Det har vært flere turer til Ringebu. Det er mange engasjerte ryttere der som er flinke til å se hesten og seg selv som en del av en helhet når de rir. Da er det takknemlig å få undervise.

Lørdag 17 juli

Nå i dag kom jeg hjem fra en tur til Ringebu igjen, og det er godt å få ha instruksjon med så mange engasjerte og flinke ryttere.
Det var godt å komme hjem også, til barn og egne hester da.
Andrea og Harald har flyttet sau idag, siste gjeng er klar for andre beiter. Nå blir det ikke mer flytting av sau før til høsten.

Torsdag 15 juli

Dagene er travle for guttene og mamma her, vi har hatt vår egen lille rideleir, og de har pusset seler, saler, ponnier, smørt hover og stullet rundt i stallen mye mer enn ventet.  Fjellturer har det også blitt flere av i regnet her. I morgen drar jeg bort for å holde kurs igjen. Jentene kommer hjem fra ferie  så hestene blir nok saumfart nøye tenker jeg.. Håper vi får flere beitegjester her, for nå rekker de ikke spise ned alt her. Om sommeren kunne vi hatt mange hester her. Men ikke om vinteren... Ikke enda...

Mandag 12 juli

Nå er neste felt med sau flyttet, vi har enda ett felt til hvor det går sau som skal innover fjellet. Vi har veldig mye beite rundt gården, og siden beitet inni fjellet er så sent i år, kunne de like gjerne få beite lenger i dalen.
Celina har for første gang flyttet sau inn i dag, og det gikk litt tid før hun skjønte noe av det, stakkars lita måtte springe også. Og hun har noen store sko å fylle etter Madame Curie, joystick hesten min.. Savnet har vært ekstra stort nå i vår og sommer når min aller viktigste arbeidskollega så brått ble borte.  Jeg rakk ikke gjøre Celina ferdig til sin oppgave først, så det var veldig godt jobbet av debutanten idag. Jeg er faktisk stolt av dama mi!🙂

Fredag 9 juli

I dag har Harald sanket sau alene med Elin, og for en flink liten ekvipasje de har blitt. De hadde det riktig så artig med å flytte de inn i fjøset.

24 juni.

Nå har Andrea vært med nedover til Frya og Fåvang, og det er alltid godt å komme dit i grunnen. Varmt og pent vær var det også..😉 Her hjemme ser lille Nadesha riktig så flott ut nå, spennende lita dame, akkurat som sin mor.

Lørdag 19 juni

Det snør i fjellet, og temperaturen er 2 grader, i det minste på pluss...
Sommeren var innom her ett kort øyeblikk, men nå er det normaltilstand her igjen. På onsdag var første tur til Ringebu siden jeg var i Stockholm. Godt å være i gjenge igjen!
Her hjemme er hestene igang på en god måte, Vår oppstallør har vært ute på sprangstevne og gått feilfritt begge klassene. Gratulerer!
Harald ville også gjerne på stevne snart, men han må bli litt større først, og han må ta grønt kort. Ellers har han pyntet Elin med sheriffstjerne og nå er de Cowboyer resten av sommeren tenker jeg.

19 juni

Sånn så det ut bak gården, snøen ligger ikke langt unna.

lørdag 5 juni

Nå har jeg akkurat kommet tilbake fra Stockholm. Kursene er intense og vi blir proppet med informasjon som det tar en tid å fordøye.
Men snart skal jeg få sortert tankene og ut å praktiserere det på mine intetanende elever.... Gamma tar ting på strak arm. Jeg har fått en ny ridehushest. Bare vi kommer innomhus er hun så konsentrert og jobber intenst. Og så sier det bare blopp, og så er det helt stopp. Øra siger ut til siden, og batteriet er heeelt flatt. Da er det bare å gå av og klappe henne pent. For flink er hun!
Det som gjelder å lære seg med henne nå er å stoppe før batteriet blir helt flatt, da....


Nabila sitt føll ble født 20 mai. Hun har ikke fått navn riktig enda, men vi finner det vel ut...

18 mai

I dag har det vært travel hestedag for lille Harald. Han har ridd Elin, på longe vel og merke.. Og blitt leid på Ginger. Vi drøyer litt enda med å ri selv helt alene på spreke ponniser.
Gamma fikk en kortkort tur i dag, Celina fikk fri, mens gamlemor Mon Ami fikk trim med meg. 😀 Artig dame!

Lørdag 8 mai.

 I dag var Gamma fullblods igjen, det var vind ute.. Og jammen kan ikke frøkna piaffere også... Skal se om vi kan få både piaffen og passagestegene dit vi vil ha dem etter en stund her.. Menne, kremt, galoppen...? tja, traloppen, kanskje vi skal si det er enda...

Celina er grei selv om det blåser, hun. Her tar vi det pent og stille, damer blir da ikke sånn må vite. Kan kanskje tenkes hun kan transpirere litt, men bli svett, nei fysj.. det er ikke dannet... Den dama er god å ha. Jeg er glad jeg har lagt ned mye jobb på at hun skal stå helt stille når jeg går opp, og venter helt til hun blir bedt om å gå med faktisk å gjøre det. Det var vel verdt å vente på.

Jeg bruker sikkerhetsvest også jeg. Husmor og bonde med 6 barn å ta vare på kan ha godt av å slippe for mye skader på grunn av unghester under innridning...😉

torsdag 6 mai.

I dag var jeg på Fåvang igjen. Og jeg møtte en spesiell også... En vidunderlig røver av en hest. Tenker fælt nå om dagen...Var på Kjønås og Harpefoss også. Hadde egentlig ikke lyst til å kjøre over fjellet igjen, det var jo vår og grønt.. Sukk.

Hestene her hjemme er snille og greie om dagen, Nabila ser snart ut som hun skal sprekke på midten, men det er 4 uker igjen til termin😮 lurer på hvordan hun ser ut om enda tre uker... Skal tro om føllet kommer før tiden, ikke noe jur å se til enda.
Mon Ami er bare helt råtøff å ri. Hvem skulle tro dama er 22 år? Hadde jeg ikke sett henne selv som føll ville jeg trodd noen løy på alderen hennes.
Tirsdag og onsdag gikk Gamma så deilig avslappet ute. Hun er heit kaldblodsa, hun tror hun er fullblods... Godt når store dyret begynner å roe seg. Hun er vel ca 170 cm til manken, så det er stort til å være kaldblodstraver. Og myyyye masse å flytte på...

Lørdag 1 mai.

Det snør og det snør, og blåser og usj!

Begynner å bli temmelig lei vintervær, spesielt når kalenderen sier 1 mai.
Hadde en fin arbeidsøkt med hestene i går, i dag ble den litt avkuttet grunnet snøføyk.
I ettermiddag gikk turen på ny til Lien i Rennebu. Tenk, der er det begynt å bli gress... Det kom enkelte snøbyger der også i dag, heldigvis, ellers kunne det hende jeg ikke ville kjørt hjem igjen...

Onsdag 28 april

Nå gikk turen forbi Stamnan, Rennebu, mot Meldal til Lien.
 Der er det flere som er engasjerte i sine hester og sin ridning også. Artig å få komme dit. Der er våren kommet mye lenger enn her hjemme i Oppdal. Det er bare femti minutter å kjøre, og så stor forskjell, da gitt.

Vi har tatt turen til ridesenteret her og ridehus for tålmodigheten med føret her gikk fløyten.. Godt med greit underlag.
Men nå er det faktisk blitt ridbart her hjemme, hurra! Og snart er ridebana av gress oppe i beitet tørket sånn att vi snart kan tenke på å gå dit. Gleder oss til det.🤩

Lørdag 24 april

På ny gikk turen til Harpefoss, Vekkom og Kjønås i Gudbrandsdalen ved Ringebu. Vi var ute hele dagen, og for en utsikt og ett strålende vær vi hadde. Herlig! Dere får unnskylde en instruktør fra østlandet, jeg ble helt betatt av ridebanene oppunder himmelhvelvingen.
Bildet er fra familien Gaustad sin flotte bane på Vekkom.
Her hjemme begynner det å ligne litt mer på ridemuligheter igjen, yuhu, snart mulig å ri mer enn bare skritt snart!

torsdag 22 april

Onsdag 21 april var jeg på Fåvang, Kjønås og Frya i Gudbrandsdalen og hadde undervisning i integrert ridning. En spennende og engasjert gjeng som det er ett privilegium å få lov å arbeide sammen med!
Gleder meg til neste tur.
Våre egne hester her hjemme går på sparebluss fordi det er snø, is og sleipt på bakken hvor vi rir..

karla mari 21.01.2012 16:23

Hei, jeg søkte bare litt på google og endte opp her. Jeg oppdaget navnet ditt og hesten Sunniva sitt. Ville bare legge igjenn en hilsen fra meg og henne :)

Grete Saxegaard Karlsen 26.04.2011 19:47

Utrolig interesant mye av det du skriver Frøydis, særlig det om integrert riding. Vet du om det finnes en bok på Norsk om dette? eller kan du lage en kanskje?

Frøydis 08.06.2011 08:11

Det er ingen bok pr idag. Jeg håper Christina kommer med en bok snart. Tiden begynner å bli moden for det.

Anne Marie Carlsen 20.09.2010 09:21

Hei ! Endelig fikk jeg se hjemmesiden igjen,flott bilde av Campari! De andre var også fine!Hilsen mamma!

Aina Lunde 28.07.2010 14:48

Hei Frøydis !
Her var det mange fine bilder,å bra side. Er det Sunrise som er etter Madame ?
Har dere fått ordna sånn at du kan ha ride kurs og det hjemme også?

Guri Hovde Åmodt 16.05.2010 21:54

Så fersk og likevel, så bra denne siden er! Har kost meg med mange fine bilder. Jeg kan se at dere har et herlig rideterreng.

kenneth 07.05.2010 15:07

Hei på dere..veldig bra..rett og slett..
hilsen kenneth

| Svar

Nyeste kommentarer

16.08 | 14:09

Hei, leverer dere ut kraftfor? Tenker på icelandic power!

31.01 | 12:21

Ja, det kommer til å tid for oss å komme til noen form for normal uten henne. Vi regner jo tiden i før og etter Rakel her hjemme.

23.01 | 14:39

Så trist med Rakel. Kondolerer. Man blir så ufattelig glad i disse fantastiske dyrene som vi er så heldige å få ha hos oss.

29.10 | 08:40

Han er 21 år nå, og vi har hatt ham i ni år.