fra august 2013 og utover.

Søndag 29 desember 2013.

Harald, Tigern og Elin :)

Det er bare ett par dager igjen av året. Her har siden november mildvær og vind vært det store gjennomgangstemaet. Isføre, snø, isføre og storm! Lite utevær og vanskelig å få gjort så veldig mye fornuftig. Vi setter ut hester i mellom vindkastene og skynder oss å måke for å få dem trygt inn uten skader og puster lettet ut hver gang. Skritterunder og korte longeringsøkter på passende plasser får vi gjort. Det er ganske isfritt og mye grus på gårdsplassen, så da passer den til lange tøyler 🙂 

Men, takk og lov for det milde været! Tenk å være så heldig å slippe sprengkulde, frosset vann og tom brønn! Her er det vann i bekken ute enda faktisk, på denne tiden av året. Det har jeg ikke opplevd her før. Vi hadde noen herlige snødager med ca en halv meter pudder som var så fin å ri i. Her i jula lagde himmelen et snodig værfenomen kombinert av snø, vind og mildvær. Det var snøballer over det hele, så ut som nissene hadde hatt en travel natt med å lage snømenn ute her.

Ungene koser seg med hestene, pusser og fletter og har det hyggelig. Vi gleder oss til lysere tider, sola har snudd, og snart er det vår igjen. Det gleder jeg meg til. Da blir vel neste dagbok startet i 2014, takk for det gamle, velkommen til det nye.

 

Riktig Godt Nytt År!

Nadesha jobber litt
Campari og Andrea
Helga med Nabila og Andrea med Ginger
Christian rir i snøen med Kelly :)
Vi går inn litt nå
Harald med Elin og Christian med Kelly
1 desember, og første søndag i advent :) Snøen laver ned her.
Sånn så det ut en fin soldag i september på "storjordet"

FREDAG 15 NOVEMBER

Ginger 344, sist i september.

Nå er stormen på vei innover bygda. Det er tidlig enda, klokka er halv ni. Været kommer som en hvit vegg og det uler i vinden som feier over og forbi hus og stall. Håper at tak og hus holder seg på plass overalt i bygda vår i dag 🤔

 

Forrige uke var det meningen jeg skulle til Fredrikstad, det ble utsatt pga sykdom her hjemme. Jeg håper å snart komme sterkere tilbake å få vært hjemme igjen. Savnet etter venner og familie kjennes når det er mange mil mellom oss.

 

Christian sin lille Kelly ble også uforklarlig syk her forrige uke. Min lille ponnis som ble født i armene mine for åtte og ett halvt år siden. De første to døgnene var hjertet mitt helt oppe i halsen og det ble lite med søvn. Da var jeg dratt mellom hus og stall, siden det var sjuklinger inne også. Hun fyller fremdeles litt i bena, men det er på vei bort. Egentlig ser vi veldig sjelden veterinær her utenom vaksinering og tannrasp. Dette var første gang på to år jeg var nødt til å ha veterinær akutt hit. BANK I BORDET!!!!

 

Ridemessig jobber jeg fortsatt mest i skritt med "mine" hester. Jeg tester andre gangarter innenfor smertegrensen, men den kommer fortere enn jeg liker. Fremdeles står jeg i kø, nå i en ny en. Det begynner å bli lenge siden april, og en akutt skade skulle vel strengt tatt vært behandlet før? Det kommer til å tippe over nyttår også før de gjør noe. Og det uoffisielle NM for kaldblods er avholdt uten meg denne gangen også. Det er jeg faktisk egentlig ganske sint på helse(u)vesenet for! Jeg håper at jeg til sommeren får vist frem mer hva som bor i min flotte Gam Erla. Hun har ved et par tilfeller fått ha testpilot nå i sommer og høst. De likte hva de fant i dama mi. Vi får se hva fremtiden bringer i vår vei.

 

Vil avslutte med et sitat av mitt store forbilde ridemessig, Nuno Oliveira. Vi trenger ikke gjøre så mye når vi rir, hold det enkelt. Tenk lettest mulig hjelp, minst mulig innvirkning. Timing er alfa og omega i ridningen. Se hesten din løs på beite eller paddock, og hvor mange øvelser den gjør helt av seg selv, uten noe som forstyrrer balansen. 😉

 

"The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds."

- Nuno Oliveira

Mandag 28 oktober 2013

Nå har tiden gått fort. Høstværet er fremdeles bra, vi vart skræmt forrige helg med -12 og snø. Heldigvis kom det pene milde været tilbake igjen. Men vinteren står ubønnhørlig for døra.

 

Hestene er holdt sånn smått igang. Høstens vaksine og tannrunde er igang. Så takknemlig for å ha en veterinær jeg stoler på 🙂

 

Luftegårder gjennomgår en aldri så liten renovering nå om dagen. Godt at vi rakk det i år, i fjor gikk det direkte over i -20 og alt satt fast. Har puslet litt der ungene og jeg og passet vedlikehold, men det blir bedre når traktor får jevnet ut. Monner litt mer enn raker og sånn kan du si.

 

Treningene er i gang på Torshus og stall Zaana, og i Gudbrandsdalen så lenge det går for kulda og vinterføre.

Har vært på Drevsjø og hatt et helgekurs. Det var en helt fantastisk flott plass naturmessig, og hyggelige folk som er genuint interresert i hestens ve og vel. Dit drar jeg gjerne igjen og har kurs.

Også tenk, det var reinsdyrflokker midt i veien flere plasser! for meg var det eksotisk å se. Fikk en liten oppvisning av et par ungbukker i hvordan horna brukes også 🙂 fascinerende!

 

 

Torsdag 26 september

Sunrise i kveldsol, regnskyene er ikke langt unna når en bor i Trøndelag ;)

Dagene går fort, mørket kommer tidligere og høsten merkes i været. Vi har hatt fantastisk flott vær til nå. Hestene rusler rundt med oss og koser seg. Ikke noe stress eller press. For første gang på x antall år kan høstbeitet brukes UTEN svømmeføtter. Herlig! Og nå begynner elgjakta også!😋 Får vel passe på å synge høyt på tur igjen nå, at vi er ingen elg og sånt 🙂

Tirsdag 27 august.

Skolene er inne i sin andre uke, og vanene begynner å komme på plass etter ferien.

Det har vært så godt med sommerferie i år. Så deilig å få ha barna hjemme og rundt meg her. Vi har kanskje ikke gjort så mye annet enn å tilbringe tid sammen, men det er viktig det også.

 

Hestene rusler på turer og på banen. Litt treninger har jeg vært og holdt. Det er utrolig inspirerende å se utviklingen og selvtilliten gro. Det å få føle at de kan og klarer er så vesentlig for all læring. Enten det er på skole eller på ridebanen. Eller helt andre ting.

 

Så til et annet tema, men med samme innhold. Hvordan tror staten den påvirker folk og deres selvtillit når det å føle seg utsortert, og ikke bryet verd å få frisk igjen er essensen? I disse valgtider er det med en flau smak i munnen jeg hører partilederdebatter og alle løftene deres.

 

Og hvor flinke de er til å finne unnskyldninger, og forsikringer om at "dette er da et unikt tilfelle, sånn er det ikke ellers!" ja, og pakket inn med så mye ord at som lytter har du glemt hva de sa først på setningen sin. Henger de med selv tro? Tåkeprat har jeg aldri likt, jeg som er fra Fredrikstad. Si hva du mener, eller hold kjeft! Og det er da merkelig at syke, eldre og barn er de som alltid blir taperne og dratt frem i hver eneste valgkamp som fanesaker? Om de hadde holdt det som var sagt ved forrige valg, og det gjelder alle partiene i både storting og regjering, så ville situasjonen være noe ganske annet enn det vi ser og møter i det daglige. På nytt igjen er det å fremheve egen fortreffelighet det som står i sentrum. Og DA er gamle, syke og barn populære igjen.. Dra dem frem og fortell hvor flink du er, for da blir alt bra...  Gi hver eneste politiker vakt på sykehjemmet  minst fire helger i året, la dem se hvordan det er der, og hva de ansatte der har å gjøre. OG hvordan sparingen slår ut.  Menneskeverd er ikke som det engang var. Jeg er full av beundring for dem som jobber under så vanskelige vilkår innen offentlig helsevesen, det er ikke der det sitter. Bevilgende myndighet har ansvaret.

Det at jeg blir så kritisk til politikere henger kanskje sammen med at deres pensjon som politikere valgt inn på storting har gjort noen merkelige hopp, ikke nedover, men oppover. Kunne det være en ide med lønn etter gjennomført valgløfter eller ikke, ikkeno gjennomført, ikkeno pengær. Samtidig prater de som de har svart belte i tåkeprat om alt de har gjort, og hvor mye bedre alt blir om vi bare gjør vår borgerplikt og stemmer dem fram på nytt.

 

I Fredrikstad sier vi om politikere og deres prat at: "det er som når katta skiter, det sprakær fært, men blir baræ små hævvær"  😉

2 august

Nå skriver vi august, og dagboka starter på nytt, da den andre fra januar ble litt stor å laste inn.

Aktiviteten borte har ikke vært så stor denne sommeren. Noen treninger har det vært, men jeg er mye i ro pga skaden enda.

 

Hestene hjemme er glade og fine, varmt og godt vær og endelig sommertemperatur litt mer døgnet igjennom her. HERLIG! 🙂😀 

 

Kaizer har startet mer på utdannelsen sin, og jeg har sittet mer og ridd litt også på Sunrise.

Gamle Mon Ami er med og jobber med Kaizer. Vi liker å gjøre det sånn at vi har med en eldre trygg hest under tilvenning og de første gangene noe nytt skal gjøres. For meg fungerer det. Her ser vi at den eldre gjør den yngre trygg. Når den eldre har sal og går med det, finner de unge lettere ut at, ok, hester gjør sånne ting de. De får lære seg at vi mennesker har for dem noen underlige påfunn og det er rart å se hvor mye mere de forstår når en trygg kamerat står og gjør akkurat det samme som dem. Det betyr ikke at de unge innimellom ikke vil diskutere avgjørelsene vi tar. Kanskje gikk jeg da for dem litt for fort frem likevel. Eller de trenger bare å få gjøre det litt sånn at de ser det er greit selv. Bein og hode virker likevel. Jeg liker å bruke en del tid på de unge. For meg er etablering av rutiner med dem vesentlig. Innimellom bytter jeg om på rutinene sånn at de ser at det også kan gå ann å gjøre.

 

Det å få en trygg og snill hest er tidkrevende. Når du bruker den tiden det faktisk tar får du lettere et resultat du vil bli fornøyd med i det lange løp. Vi skal ikke ut i unghestcup og har ikke som mål å få Norges beste unghest i et eller annet, men vil ha en trygg hest som kan være hos oss og gjøre en jobb mange år frem i tid. Eller jeg skal selge og være trygg på at jeg har gjort et godt stykke grunnarbeid i hesten som skal til ny eier.

Jeg har sett noen som sender fra seg unghester til innridning, tilridning og så videre som er skuffet etterpå. Husk at du som eier selv også setter premissene for hvordan en unghest blir for deg når den kommer hjem igjen. Sett av nok og god margin tidsmessig for den du velger. For dårlig tid for berideren gjør deres jobb vanskelig. Og husk, det er individuelt for den enkelte hest. Vær der, spør, og følg med. Lær deg selv hva den du har valgt til å ta de første stegene med din unghest legger vekt på. Det er ikke nok med en to- tre oppsummeringstimer til slutt uka før den kommer hjem etter mitt synspunkt. Det er ikke en bil som på verksted har fått innstallert nytt forgasseranlegg eller lignende😋

 

Under her er noen bilder av unghestene her  i år.

 

 

 

Sunrise og Morten
Sunrise og meg
Nadesha og Nabila på ridevolten
Nadesha på tamp etter Nabila
Kaizer på longe etter og ved siden av Mon Ami.

Nyeste kommentarer

16.08 | 14:09

Hei, leverer dere ut kraftfor? Tenker på icelandic power!

31.01 | 12:21

Ja, det kommer til å tid for oss å komme til noen form for normal uten henne. Vi regner jo tiden i før og etter Rakel her hjemme.

23.01 | 14:39

Så trist med Rakel. Kondolerer. Man blir så ufattelig glad i disse fantastiske dyrene som vi er så heldige å få ha hos oss.

29.10 | 08:40

Han er 21 år nå, og vi har hatt ham i ni år.